StarLife webáruház, RAKTÁRRÓL gyors, online termék rendelésTestápolásHajápolásKozmetikai termékekSzájápolásTáplálék-kiegészítőTermékkatalógus
OrGano Gold - Black Coffee - fekete kávéOrGano Gold - Gourmet Cafe Mocha - desszert kávéOrGano Gold - Gourmet Cafe Supreme - a férfias kávé ginzeng tartalommalOrGano Gold - Gourmet Hot Chocolate - forró csokiOrGano Gold - Gourmet Latte - tejeskávéOrGano Gold - Organic Green Tea - zöld teaOrGano Gold csatlakozásOrGano Gold termékek rendelése
A Neways rövid történeteGolden Gate CapitalHogyan működik? (Neways marketing terv)Neways: további információkNeways 4 pillérEgészséges otthonEgészséges környezetEgészséges lelkiismeretEgészséges pénzügyek
HírekNeways hírekCikkek, leírásokVeszélyes alkotóelemek - hírekVideók, hanganyagokKönyvajánlóTAOA Titok - The SecretTudásbázisHírlevélEnglish content - Angol tartalom
EnergiaitalVitaminok, ásványi anyagok – Táplálék kiegészítőkTermékcsaládok - Károsanyagmentes termékekBiztonságos összetevők listája :: Termékcsalád: Fitt & Vital - Sporolóknak :: Termékcsalád: Súlykontroll - Testsúly csökkenés, fogyás :: Termékcsalád: Alakformálás - Karcsú test, feszes bőr :: Termékcsalád: Bőrápolás - Tisztítás, regenerálás, hidratálás :: Termékcsalád: Testápolás - Tisztálkodó szerek, készítmények :: Termékcsalád: Keratonics - Szalonminőségű hajápoló család :: Termékcsalád: Hydracial - Bőrfiatalító készlet :: Termékcsalád: True Touch - dekorkozmetika:: Termékcsomagok, testápoló csomagok listája :: Termékek típusonkéntKiemelt, ajánlott termékek
Szabaduljon meg adósságaitólInterjú Paul Zane PILZER amerikai gazdaságkutatóvalPénzkereseti lehetőségKapcsolatfelvétel
BemutatkozásKapcsolatfelvétel, telefonA TiFi portál rendszerről
Közösségi oldalakMagyar névnapok listájaNeways termék archívumTudásbázis, fogalomtárIdézetek, mondásokA honlaprólVeszélyes alkotórészekHonlap térkép, tartalmi áttekintés, sitemapAdatvédelmi nyilatkozat, látogatási feltételekImpresszumSzerkesztés alattAjánlott szolgáltatások, partnerek ajánlataiGyerekeknek2012 maja naptár2012 napkitörés, 2012 nap kitörés2012 Nostredamus, 2012 Nosztradamusz2012 szupernova, 2012 supernova2012 világvége, világ vége, 2o12 világvégeApokalipszis, világvége
Orvos válaszolBelépés a fórumra
alkalmi munkaállás kínálinternetes munkainternetes otthoni munkainternetes pénzkereseti lehetőségmunka otthonotthoni munkapénzkereseti lehetőségtávmunka
  Hírlevél  |  Fórum  |  Honlap térkép  |  Kapcsolat  
 
 // www.TISZTAFRISS.hu / Termékek / Vitaminok, ásványi anyagok – Táplálék kiegészítők / Durian Fusion / Duri Fusion / Durián gyümölcs ismertető (Durio zibethinus Murr. )

 

Angol nyelvű információ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Durian


Durián gyümölcs ismertető (Durio zibethinus Murr. )

Név: Durián
Pontos név: Durio zibethinus Murr.
Család: Bombacaceae (majomkenyérfa-félék)

A: doorian;
F, S, P: durian;
N: Durian

A durián legfeljebb 40 m magas, terebélyes, örökzöld, sűrű lombú fa. Levelei szórt állásúak. A bőrnemű és fényes levéllemez (20-30 x 7-15 cm) lándzsás, kihegyezett, ép szélű, színén kopasz, fonákján aranysárga, szőrszerű pikkelyekkel fedett. A virágok 3-30 tagú csomókban fejlődnek rövid, villásan elágazó, csüngő ágacskákon, amelyek a törzsből és az erős ágakból erednek. A csésze forrt, harang alakú, 5 cimpájú, a 3 szirom lapát alakú, fehér, rózsaszín vagy aranysárgás barna és 5-7 cm hosszú. A virágzat tengelyrészeit és a csészéket fényes pikkelyek fedik. A virágok csak éjszaka nyílnak, megporzásukat valószínűleg denevérek végzik.
Termése: 5 kopáccsal felnyíló, tojás alakú vagy gömbölyded tok, amely gyakran aszimmetrikusan fejlődött és kissé görbült, 15-30 cm hosszú és súlya akár 8 kg. A durián 10-20 cm hosszú kocsányon csüng. A külső, zöld terméshéj vastag, durván rostos; felületét tömötten elhelyezkedő piramis alakú, 3-7 szögletű tüskék borítják. A tok 5 rekeszében egy-egy 2-6 cm-es, fényes, halványsárga vagy vörösesbarna mag található, amelyet vastag és krémszínű vagy különböző sárga árnyalatú, pudingpuhaságú magköpeny vesz körül. Ez az ehető arillus sajt-vagy édes dióbélízű és összehasonlíthatatlan zamatú. Az érett termés penetráns, sajátosan édeskés, rothadó szagot áraszt.
Felhasználása: a duriánt - a visszataszító bűz ellenére, ami a zárt térben való tárolást kizárja - Délkelet-Ázsia legértékesebb gyümölcsének tartják. Az érett durián nyers magköpenyei csemegének számítanak; a varratok mentén nyitják fel a terméseket, a pulpát a magokkal együtt kiemelik a rekeszekből, és nyomban fogyasztják. (A magburok és a terméshús gyorsan megsavanyodik oxigénnel érintkezve!) Indonéziában az arillusból mentával fűszerezett mártást főznek, amelyet rizshez adnak. A malájok a termésmasszát tartósítják, cukorral vagy sóval megfőzik. Konzervdobozokban a duriánpulpát az idényen kívüli időszakban is árusítják, és a Közel-Keletre, sőt Európába is exportálják. A duriánpüréből jégkrémet készítenek. Thaiföldön duriánból és tökből szilárd, tartós pasztát főznek, amely kedvelt ételfűszer. Az éretlen egész terméseket zöldségként párolják meg. A gyengén mérgező magokat pörkölve vagy főzve fogyasztják. Burma királyainak állítólag a 16. században futárszolgálattal hozták a romlékony gyümölcsöt, amely csak az ország legtávolabbi déli részén termet. A fa leveleit, terméseit, kérgét és gyökereit a népi gyógyászatban láz és sárgaság ellen alkalmazzák. Ázsiában a termés afrodiziákumnak számít.
Elterjedése: Délkelet-Ázsia trópusi esőerdeiben honos. A Maláj-félszigeten és Indonéziában gyakran, Dél-Indiában, Srí Lankán, Thaiföld déli részén, Indokínában és a Fülöp-szigetek déli területein ritkábban termesztik. A fajt Kelet-Afrikában, nagyon ritkán Közép- és Dél-Amerikában is ültetik.
Termesztése és betakarítása: a nedves-trópusi síkvidéki klímában tenyészik, 800 m magasságig. Számos fajtát leginkább kisparaszti gazdaságok termesztenek, magról nevelik. A fák 7-15 éves korban fordulnak termőre. A terméseket röviddel érés előtt szedik le, vagy miután a fáról lehullottak, összegyűjtik. Szállítása nehéz, a tárolása is csak néhány napig lehetséges.
Rokon fajok: a Délkelet-Ázsiában nagy fajgazdagságú Durio nemzetségbe további, nehezen megkülönböztethető fajok is tartoznak, amelyeknek ehető és ugyancsak erős szagú a termése. Ezeket - kis méretekben - elsősorban Borneón termesztik. Idetartozik például a D. oxleyanus Griff. és a D. dulcis Becc.

Sós-édes tejkaramella ízű, de fura, "csatorna" szagú

A durián leginkább hatalmas, tüskés ufótojásra hasonlít, és Délkelet-Ázsiában a gyümölcsök királyaként ismeretes, ehhez képest például a Szingapúri gyorsvasútról és középületekből a dohányzás, a gyúlékony anyagok és az étel-ital mellett külön ki van tiltva. Az ok a durián penetráns szaga, amit még a növény rajongói is a legváltozatosabb hasonlatokkal illetnek: van aki szerint egyszerű szennyvízszag, mások szerint az állott hányás szaga, de Anthony Bourdain sztárszakács szerint duriánt enni olyan, mintha az ember a halott nagyanyjával csókolózna. A felelős állítólag a záptojásszagú kén-hidrogén (H2S).

 

További információ:

Durián / Durian

Szinonímia: Cibetgyümölcs
Plural: Duriánok, Cibetgyümölcsök
Család: Bombacaceae - Majomkenyérfa-félék
Faj: Durio zibethinus

Eredet

A fa Nyugat- Malajziából és Borneóról származik.

Növény

A fa törzse vékony, koronája szélesen elterül, és kb. 30 m magasra nő. A fa sárgás- fehéres virágokat hoz, illata olyan, mint a megsavanyodott tejé. A teljes gyümölcs 5 kisebb gyümölcsből tevődik össze, amelyek mindegyike 2 -3 magot tartalmaz. Az érett durián azonnal lepotyog a fáról és nyomban heves harc indul meg értük - az emberek, az elefántok, a majmok és a cibetmacskák között.
Termesztés

Malajziában, Indonéziában, Tájföldön, Szingapúrban és a Fülöp- szigeteken.
Import

Rendszeres behozatal, többnyire Tájföldről.
Termés

Ehető:
a maghéj és a magok.
Élvezhetelen:
a héja és a húsa, a magok a maghéjba vannak beleágyazva.
Illat:
aki szereti a duriánt, az fantasztikusnak találja, aki viszont nem, az a sajt, a terpentin és a záptojás keverékének tartja.
Íz:
a fokhagyma, a hagyma, a mandula és a vanília keveréke, a durián- kedvelők különösen zamatosnak tartják, mások viszont visszataszítónak.
Mérete:
akár 30 cm hosszú, 12 - 25 cm átmérőjű.
Súlya:
akár 10 kg; a boltokban 3 - 4 kg-osok kaphatók.
Forma:
mint a sündisznó.
Héja:
zöldesbarnától olivazöldig, vékony, piramisalakú tüskékkel.
Maghéj:
krémszínű, puha, mégis szilárd, édes és ragacsos, mint a méz.
Magok:
kb. olyan nagy, mint a szelidgesztenye, íze a dióéra emlékeztet.
Érett állapotban:
minden íz- és illatjellemzővel rendelkezik.
Túlérett gyümölcs:
a maghéj avas, savanyú, és barna színű.
Éretlen gyümölcs:
nálunk nem kapható.

Felhasználás

Nyersen gyümölcsként, illetve vaníliafagyival, vagy pudinggal, esetleg rízzsel keverve. A magok olajban megpörkölhetők.
Tárolás

Alapjában véve a friss gyümölcsöt ajánlatos gyorsan elfogyasztani, markáns illata miatt; a felezett duriánt érdemes héjában tartani, a feleket összeilleszteni, és valamivel átkötni. Ilyen formában még maximum 1 napig tárolható; különben a gyümölcs már rég megerjedt volna.

Egyéb információ:

Durián - egzotikus gyümölcsök

Az egzotikus gyümölcsök vagy trópusi gyümölcsök közé azok a gyümölcsfajták tartoznak, amelyek a trópusokon, vagy a szubtrópusokon vadon nőnek, illetve ezeken a területeken termesztik őket.

Durián, vagy cibetgyümölcs - Durio zibethinus

Eredete

A Durian gyümölcs a világon teljesen egyedi fajta. Dél-kelet Ázsiában a "Gyümölcsök Királya" néven tisztelik. Egyetlen más gyümölcs sem versenyezhet gazdag tápanyagtartalmával, és egyetlen másik gyümölcs sem vetekedhet érdekes történetével.

A távolkeleti régión kívül azonban eddig kevesen hallhattak a Durian éltető hatásáról.


Növény

A 40 méteres fán termő 1-2 kg-os gyümölcsök többeknek okoztak már komoly fejtörést. Akár húsz centiméteresre is megnövő termése szúrós-rücskös felületű, éktelenül büdös, zöldes, esetleg barnás színű. Ha erős késsel, fűrésszel vagy vésővel felnyitjuk, akkor édes illatú, krémes állagú, halvány-barackszínű húsához férhetünk.

Durián - egzotikus gyümölcsök

Gyümölcs
A gyümölcsvilág legextrémebbb darabja, átlagos súlya 3-5 kg között van. Erős, átható szagával pillanatok alatt elriasztja a gyanútlan érdeklődőt.

Íze ugyanakkor elképesztően egyéni, semmihez sem hasonlítható; krémes, kissé vaníliaszerű, de igazán semmihez nem fogható.


Tárolás
Alapjában véve a friss gyümölcsöt ajánlatos gyorsan elfogyasztani, markáns illata miatt; a felezett duriánt érdemes héjában tartani, a feleket összeilleszteni, és valamivel átkötni.

Ilyen formában még maximum 1 napig tárolható; különben a gyümölcs már rég megerjedt volna.


Felhasználás
Nyersen gyümölcsként, illetve vaníliafagyival, vagy pudinggal, esetleg rízzsel keverve. Gesztenye méretű kemény magja pirítva (a magok olajban megpörkölhetőek) vagy főzve ehető. Hazájában, Malájföldön nemzeti eledel, de hazánkban is kapható néha.

Durián - egzotikus gyümölcsök

Élettani hatása
Fitté tesz, jelentősen csökken a fáradékonyság, jókedvet varázsol és nem utolsósorban segít a potenciálon. Fokozott mértékben tartalmaz Omega3-t, ami tehát nemcsak mélytengeri halakból nyerhető. Fehérjetartalma miatt vegetáriánusok számára is javallt.


Érdekesség
E hihetetlenül magas tápanyagtartalommal bíró gyümölcs hazájában Bangkokban majdnem egész évben kapható, de ki van tiltva a közösségi helyszínekről (szálloda, közlekedési eszközök, stb) rettentő bűze miatt.

Annyira büdös tehát, hogy nem vihető fel semmilyen közjárműre - így repülőgépre sem. A legtöbb légi és hajózási társaság tiltólistára tette. Ennek okán tehát szállítani sem tudják, még repülőgépen sem.

Ugyanakkor az egyetlen gyümölcs, amit a tigris elfogyaszt. Ez a gyümölcs mindenképpen rendkívüli, akár formáját, ízét vagy akár sokat emlegetett szagát tekintjük.


Egyéb vélemény:

Durian:
Valaki vagy imádja e hírhedten bűzlő gyümölcsöt, vagy pedig utálja. Köztes megoldás nem létezik. Sokak számára már a szaga (egyfajta keverékszag: sajt, terpentin, hagyma, romlott tojás)is elviselhetetlen, másoknak pedig ez természetesen egy kulináris mennyei illat (vanília, mandula és hagyma). A hotelszobákban, vonatokon és repülőn tiltott gyümölcs a durián. A helyi piacokon már messziről illatozik az egyébként egyáltalán nem olcsó gyümölcs. Most már több ázsiai boltban is lehet vásárolni: egy próbát mindenképpen megér.

Vagy:

Durian: melyet egyesek a gyümölcsök királyának neveznek. Egy túlméretezett kézigránátra hasonlít, és bűzbombaként működik: annyira büdös, hogy egyetlen hotel vagy légitársaság sem szolgálja fel, sőt be sem engedik helyiségeikbe - az emberek mégis megőrülnek az ízéért. Kevésbé ellentmondásos a szőrös rambutan, az illatos mangó, a salak, vagy kígyógyümölcs, a csillag-alakú karambola, és a kedves jambu air, vagy rózsaalma.

 A szakácskönyben így tekintenek rá:

Durian
= Délkelet-ázsiából származó növény gyümölcse, kellemetlen szaga van...

 Formátumok


A dokumentum megtekinthető az alábbi formátumokban is:
- Microsoft Word Document formátum: http://tisztafriss.hu/d536-Durin-gymlcs-ismertet-145-Durio-zibethinus-Murr-.doc

PartnerekUgrás az oldal tetejéreUgrás az oldal tetejére  |  WWW.TISZTAFRISS.HU címlap   |  Honlap térkép

Magazin  |  Neways  |  Veszélyes alkotórészek   |  Termékek  |  Üzleti lehetőség
Áruház  |  Extrák  |  Sajtószoba  |  Kapcsolat  |  Álláslehetőség  |  Hírlevél

Adatvédelmi nyilatkozat  |  A TISZTAFRISS.HU honlap látogatása a feltételek elfogadását jelenti
Copyright © 2007-2024 WWW.MAXELINE.HU Kft.