StarLife webáruház, RAKTÁRRÓL gyors, online termék rendelésTestápolásHajápolásKozmetikai termékekSzájápolásTáplálék-kiegészítőTermékkatalógus
OrGano Gold - Black Coffee - fekete kávéOrGano Gold - Gourmet Cafe Mocha - desszert kávéOrGano Gold - Gourmet Cafe Supreme - a férfias kávé ginzeng tartalommalOrGano Gold - Gourmet Hot Chocolate - forró csokiOrGano Gold - Gourmet Latte - tejeskávéOrGano Gold - Organic Green Tea - zöld teaOrGano Gold csatlakozásOrGano Gold termékek rendelése
A Neways rövid történeteGolden Gate CapitalHogyan működik? (Neways marketing terv)Neways: további információkNeways 4 pillérEgészséges otthonEgészséges környezetEgészséges lelkiismeretEgészséges pénzügyek
HírekNeways hírekCikkek, leírásokVeszélyes alkotóelemek - hírekVideók, hanganyagokKönyvajánlóTAOA Titok - The SecretTudásbázisHírlevélEnglish content - Angol tartalom
EnergiaitalVitaminok, ásványi anyagok – Táplálék kiegészítőkTermékcsaládok - Károsanyagmentes termékekBiztonságos összetevők listája :: Termékcsalád: Fitt & Vital - Sporolóknak :: Termékcsalád: Súlykontroll - Testsúly csökkenés, fogyás :: Termékcsalád: Alakformálás - Karcsú test, feszes bőr :: Termékcsalád: Bőrápolás - Tisztítás, regenerálás, hidratálás :: Termékcsalád: Testápolás - Tisztálkodó szerek, készítmények :: Termékcsalád: Keratonics - Szalonminőségű hajápoló család :: Termékcsalád: Hydracial - Bőrfiatalító készlet :: Termékcsalád: True Touch - dekorkozmetika:: Termékcsomagok, testápoló csomagok listája :: Termékek típusonkéntKiemelt, ajánlott termékek
Szabaduljon meg adósságaitólInterjú Paul Zane PILZER amerikai gazdaságkutatóvalPénzkereseti lehetőségKapcsolatfelvétel
BemutatkozásKapcsolatfelvétel, telefonA TiFi portál rendszerről
Közösségi oldalakMagyar névnapok listájaNeways termék archívumTudásbázis, fogalomtárIdézetek, mondásokA honlaprólVeszélyes alkotórészekHonlap térkép, tartalmi áttekintés, sitemapAdatvédelmi nyilatkozat, látogatási feltételekImpresszumSzerkesztés alattAjánlott szolgáltatások, partnerek ajánlataiGyerekeknek2012 maja naptár2012 napkitörés, 2012 nap kitörés2012 Nostredamus, 2012 Nosztradamusz2012 szupernova, 2012 supernova2012 világvége, világ vége, 2o12 világvégeApokalipszis, világvége
Orvos válaszolBelépés a fórumra
alkalmi munkaállás kínálinternetes munkainternetes otthoni munkainternetes pénzkereseti lehetőségmunka otthonotthoni munkapénzkereseti lehetőségtávmunka
  Hírlevél  |  Fórum  |  Honlap térkép  |  Kapcsolat  
 
 // www.TISZTAFRISS.hu / Magazin / Cikkek, leírások / Cikkek, leírások archívum / C-vitamin: mítosz és valóság


C-vitamin: mítosz és valóság

2007. augusztus 21.

A közelmúltban megjelent egy tanulmány, amely szerint a C-vitamin szokásosan alkalmazott adagja még napi rendszerességgel fogyasztva sem véd hatékonyan a megfázás ellen. A finn kutatók számos korábbi vizsgálat eredményének összesítése után jutottak erre a következtetésre, amelyet egy rangos tudományos folyóirat, a Cochrane Library legutóbbi számában tettek közzé.

Az átlagemberen nem segít

"A C-vitamin nem véd a megfázás ellen." Megdöbbentően hangzik ez a kijelentés? Legtöbbünk számára igen, pedig tudományos közleményekben gyakran lehet találkozni vele. Természetesen csaknem ugyanilyen gyakorisággal jelennek meg olyan tanulmányok, amelyek a C-vitamin-pótlás előnyei mellett érvelnek. Bár a C-vitamin megfázást megelőző vagy gyógyító hatása hatvan éve tudományos vita tárgyát képezi, széles körben forgalmazzák és alkalmazzák ezzel a céllal. Mi tehát az igazság és egyáltalán ismerjük-e azt?

A finn kutatók öt évtized C-vitaminnal kapcsolatos vizsgálatainak eredményeit elemezték. A megvizsgált harminc, a világ számos országában lefolytatott felmérésben több mint tizenegyezren vettek részt, és napi 0,2 gramm (200 mg) és 2 gramm közötti adagban kapták a vitamint. Az összesített eredmények azt mutatják, hogy körükben szinte éppen ugyanolyan gyakorisággal fordultak elő meghűléses betegségek, mint a vitaminpótlásban nem részesülőknél. A vitamint rendszeresen fogyasztóknál ráadásul a megfázás súlyossága sem tért el jelentősen a másik csoportétól.

A nátha lefolyásának időtartamában viszont egyértelműen kimutatható, bár csekély csökkenést eredményezett a tartós megelőző vitaminszedés. Ez a hatás gyermekek körében kifejezettebb volt, mint felnőtteknél. (Náluk 13%-kal rövidítette meg a betegség időtartamát, ami kb. 1-1,5 nappal korábbi gyógyulást jelent.)

A kutatók azt is vizsgálták, mi a hatása, ha a C-vitamint a megelőző időszakban nem, csak a megfázás első tüneteinek jelentkezésekor kezdik szedni nagy adagban. Ebben az esetben sem tapasztaltak egyértelmű enyhülést sem a tünetek súlyosságában, sem a betegség gyógyulási idejében.

A C-vitamin nátha elleni feltételezett védőhatását a vitamin 1930-as évekbeli felfedezése óta hirdették. A Nobel-díjas Linus Pauling "C-vitamin és a megfázás" című könyvében például 1000 mg-os napi adagot javasolt mindenkinek a nátha biztos kivédésére. Annak ellenére, hogy a C-vitamin valóban szerepet játszhat a felső légúti fertőzések elleni védekezésben, a kutatók leszögezik: a szokásos 0,2-2 grammos adag az átlagnépesség körében nem előzi meg vagy enyhíti olyan mértékben a betegséget, amely a tartós vitaminpótlás gyakorlatát alátámasztaná.

Megkérdeztük a finn kutatókat

Harri Hemilä, a Helsinki Egyetem kutatója, a felmérés vezetője az [origo] kérdésére válaszolva elmondta: az emberek egy jelentős részénél a C-vitamin rendszeres szedése annyira csekély hatással van a meghűlés kockázatára, hogy az nem éri meg a fáradozást és a költségeket. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta: további kutatásokra lenne szükség a C-vitamin hatékonyságának vizsgálatára. Hemilä szerint elsősorban arra kellene összpontosítani, vajon milyen hatással van a vitamin a megfázás gyermekkori előfordulására és kezelésére.

Kevés számú vizsgálat eredménye alapján viszont a tüdőgyulladás kezelésében felnőtteknél is felmerül a vitamin előnyös hatása. A kutató kiemelte: eredményeik a nyugati társadalmak egészséges átlagpolgárára vonatkoznak, és a jövőben azokat a társadalmi csoportokat vagy életkörülményeket kellene azonosítani, amelyeknél előnyös lehet a C-vitamin pótlás.

A finn tanulmány és jelen cikkünk csak a megfázásra gyakorolt hatást elemzi, de érdemes megjegyezni, hogy a nagy dózisú C-vitamin-szedést egyebek mellett már kapcsolatba hozták a szív-és érrendeszeri halálozás kockázatának csökkentésével, sőt a rák megelőzésének lehetőségével is.

Nélkülözhetetlen vitamin

Azt természetesen senki (a finn tanulmány sem) vitatja, hogy C-vitaminra szüksége van az emberi szervezetnek.

A C-vitamint Szent-Györgyi Albert a paprikában fedezte fel 1928-ban, és ezért 1937-ben kapott Nobel-díjat. Hamarosan kiderült: ugyanez az anyag található meg a citromban és a narancsban is, ezeket a tengerészek a skorbut kivédésére alkalmazták (innen ered a C-vitamin tudományos neve, az aszkorbinsav is).

A C-vitamin az emberi szervezet számos működéséhez elengedhetetlenül szükséges. Fontos anyagcsere-folyamatok kulcsszereplője, emellett részt vesz a hajszálerek és a csontok felépítésének folyamatában. Védi a fogakat és a fogínyt, hozzájárul a vas felszívódásához és egyes hormonok termeléséhez. Szerepe van továbbá a fertőzések elleni védekezésben és a sebgyógyulásban is.

Hiányában vérzések, fogínygyulladás, csont- és izomfájdalom, vérszegénység és fertőzések léphetnek fel. A felsorolt tünetekkel jelentkező valódi hiányállapot (a fent említett skorbut) ma már nagyon ritkán fordul elő. A gyümölcsök, zöldségek fogyasztása során elegendő mennyiségben kerül a szervezetbe. Hibás táplálkozás, rossz életkörülmények között azonban részleges hiánya kialakulhat.

Túladagolás nem alakulhat ki

A C-vitamin az ún. vízoldékony vitaminok körébe tartozik. Ez azt jelenti, hogy amikor a szervezet telítődik vele, egy bizonyos bevitel fölötti mennyiség már a vizelettel kiürül. Emiatt túladagolás nem alakulhat ki, ám mivel a vesén keresztül távozik a szervezetből, nagy adagjainak tartós alkalmazása elvileg elősegítheti a vesekő képződését. (A finn felmérésben legfeljebb öt évig, maximum 2 grammos adagban alkalmazva semmilyen komolyabb káros mellékhatásról nem számoltak be, hasmenés ritkán előfordult.)

Táplálékkal nem lehet "túl sok" C-vitamint vinni a szervezetbe. (Sok C-vitamint tartalmaznak a citrusfélék, a málna, a kiwi, a zöldpaprika, a paradicsom, a burgonya, a káposzta, a brokkoli, a fejessaláta). Feltételezhetően a természetes forma jobban is hasznosul az emberi testben, mint a gyári készítmény. Arról nem is beszélve, hogy a zöldségek, gyümölcsök számos más hasznos anyagot tartalmaznak.

Mikor, kinek, mennyit?

Egy felnőtt férfi átlagos napi igényét régebben 60, manapság inkább 90 mg körül állapítják meg, nőknek 75 mg a javasolt mennyiség. Gyermekeknek napi 35-45 mg-ra van szükségük. Az Egyesült Államokban a lakosság átlagos napi C-vitamin bevitele a táplálékkal eléri a 100 mg-ot, az európai országokban is ehhez hasonlóak az adatok. (Kivételnek számít Nagy-Britannia, ahol jelentősen kevesebb a C-vitamin-bevitel.) Bár eltérnek a tudományos vélemények arról, vannak-e olyan állapotok, amikor nagyobb mennyiségben igényli a szervezet a C-vitamint, a bevett gyakorlat szerint mégis emelt dózist javasolnak a terhesség és szoptatás időszakára, a dohányosoknak, a fokozott fizikai megerőltetés és a lázas fertőző betegségek idejére. 120 mg ilyenkor is biztonsággal fedezi a szükségleteket.

A finn tanulmány szerint a C-vitamin (az átlagpopulációval szemben) azoknak a körében csökkentette jelentősen a nátha előfordulását, akik rövid időre extrém hideg környezetnek vagy különlegesen nagy fizikai megterhelésnek vannak kitéve. Így például a maratoni futóknál, sízőknél és sarkvidékhez közeli területeken kiképzést kapó katonáknál felére csökkent a meghűlések száma a vitamin napi szedése mellett. Ez arra utalhat, hogy azok, akik a szokásos napi fizikai aktivitásuknál rövid időre jelentősen nagyobb megterhelésnek vannak kitéve, ebben az időszakban profitálhatnak a C-vitamin szedéséből. A vizsgálatok során 0,5 és 1 gramm közötti C-vitamint alkalmaztak mesterséges formában.

Terápiás céllal - például fertőzések esetén, fogínyvérzéseknél, tavaszi fáradtságban stb. - igen változatos adagokban próbálják alkalmazni a vitamint. A patikákban a 60 mg-os minidózistól az 1 grammig többféle változat megtalálható. Kísérleti körülmények között egészen 8 grammos napi adagig emelték a szintjét, egyértelműen bizonyítható hatással azonban ez sem rendelkezett. A szedése során tapasztalt változások feltételezhetően a kismértékű, felfedezetlen vitaminhiány tüneteinek enyhítésével vagy megszüntetésével magyarázhatók, hiszen különböző fertőzéseknél például már bizonyítást nyert, hogy enyhén csökken a szervezetben a C-vitamin szintje.

Próbálkozások folynak a C-vitamin jelentős antioxidáns hatásának kiaknázására egyes daganatos megbetegedések, valamint szürkehályog és időskori makuladegeneráció megelőzésére vagy kezelésére extrém nagy dózisok alkalmazásával. Ezek a vizsgálatok azonban még kezdeti stádiumban vannak.

Dr. Heksch Katalin

Forrás: origo.hu


A hibás életvitel, a rossz, torzult, egyoldalú táplálkozási szokások kapcsán két jelentős hiba léphet fel a szervezetben: a hiány és a többlet. Tudta, hogy ezek okozzák a betegségeket?

Szeretne egy olyan egyedülálló táplálék-kiegészítõ terméket fogyasztani, amely napi fogyasztásával létfontosságú ásványi anyagokhoz és vitaminokhoz juttatja szervezetét?


A Világ Rák Nélkül Mozgalom első helyen ezt a vitaminkomplexumot ajánlja!

 

 Formátumok


A dokumentum megtekinthető az alábbi formátumokban is:
- Microsoft Word Document formátum: http://tisztafriss.hu/d352-C-vitamin-m-shy-tosz-s-valsg.doc

PartnerekUgrás az oldal tetejéreUgrás az oldal tetejére  |  WWW.TISZTAFRISS.HU címlap   |  Honlap térkép

Magazin  |  Neways  |  Veszélyes alkotórészek   |  Termékek  |  Üzleti lehetőség
Áruház  |  Extrák  |  Sajtószoba  |  Kapcsolat  |  Álláslehetőség  |  Hírlevél

Adatvédelmi nyilatkozat  |  A TISZTAFRISS.HU honlap látogatása a feltételek elfogadását jelenti
Copyright © 2007-2024 WWW.MAXELINE.HU Kft.