StarLife webáruház, RAKTÁRRÓL gyors, online termék rendelésTestápolásHajápolásKozmetikai termékekSzájápolásTáplálék-kiegészítőTermékkatalógus
OrGano Gold - Black Coffee - fekete kávéOrGano Gold - Gourmet Cafe Mocha - desszert kávéOrGano Gold - Gourmet Cafe Supreme - a férfias kávé ginzeng tartalommalOrGano Gold - Gourmet Hot Chocolate - forró csokiOrGano Gold - Gourmet Latte - tejeskávéOrGano Gold - Organic Green Tea - zöld teaOrGano Gold csatlakozásOrGano Gold termékek rendelése
A Neways rövid történeteGolden Gate CapitalHogyan működik? (Neways marketing terv)Neways: további információkNeways 4 pillérEgészséges otthonEgészséges környezetEgészséges lelkiismeretEgészséges pénzügyek
HírekNeways hírekCikkek, leírásokVeszélyes alkotóelemek - hírekVideók, hanganyagokKönyvajánlóTAOA Titok - The SecretTudásbázisHírlevélEnglish content - Angol tartalom
EnergiaitalVitaminok, ásványi anyagok – Táplálék kiegészítőkTermékcsaládok - Károsanyagmentes termékekBiztonságos összetevők listája :: Termékcsalád: Fitt & Vital - Sporolóknak :: Termékcsalád: Súlykontroll - Testsúly csökkenés, fogyás :: Termékcsalád: Alakformálás - Karcsú test, feszes bőr :: Termékcsalád: Bőrápolás - Tisztítás, regenerálás, hidratálás :: Termékcsalád: Testápolás - Tisztálkodó szerek, készítmények :: Termékcsalád: Keratonics - Szalonminőségű hajápoló család :: Termékcsalád: Hydracial - Bőrfiatalító készlet :: Termékcsalád: True Touch - dekorkozmetika:: Termékcsomagok, testápoló csomagok listája :: Termékek típusonkéntKiemelt, ajánlott termékek
Szabaduljon meg adósságaitólInterjú Paul Zane PILZER amerikai gazdaságkutatóvalPénzkereseti lehetőségKapcsolatfelvétel
BemutatkozásKapcsolatfelvétel, telefonA TiFi portál rendszerről
Közösségi oldalakMagyar névnapok listájaNeways termék archívumTudásbázis, fogalomtárIdézetek, mondásokA honlaprólVeszélyes alkotórészekHonlap térkép, tartalmi áttekintés, sitemapAdatvédelmi nyilatkozat, látogatási feltételekImpresszumSzerkesztés alattAjánlott szolgáltatások, partnerek ajánlataiGyerekeknek2012 maja naptár2012 napkitörés, 2012 nap kitörés2012 Nostredamus, 2012 Nosztradamusz2012 szupernova, 2012 supernova2012 világvége, világ vége, 2o12 világvégeApokalipszis, világvége
Orvos válaszolBelépés a fórumra
alkalmi munkaállás kínálinternetes munkainternetes otthoni munkainternetes pénzkereseti lehetőségmunka otthonotthoni munkapénzkereseti lehetőségtávmunka
  Hírlevél  |  Fórum  |  Honlap térkép  |  Kapcsolat  
 
 // www.TISZTAFRISS.hu / Magazin / Cikkek, leírások / Cikkek, leírások archívum / Halált okoz a lézernyomtató?


Halált okoz a lézernyomtató?

2007. 08. 01.

Ausztrál tudósok szerint a nyomtatókból távozó apró részecskék ugyanolyan veszélyesek lehetnek, mint a cigaretta. De legalább három módon végezhet velünk a mobiltelefon, gyilkolhatnak a számítógépek, és az emberiség létét fenyegetik a laptopok.

Az ausztrál Queenslandi Egyetem kutatói rájöttek [1], hogy a lézernyomtatók legalább olyan veszélyesek, mint a cigaretta. A több gyártó több típusának bevonásával végzett kutatás szerint a printerekből származó kemikáliák komoly kockázatot jelentenek az egészségünkre nézve. A megállapítás a vizsgált nyomatók harmadára igaz.

Bejut a tüdőbe

"A szerkezetekből távozó apró részecskék bejutnak a tüdőbe, és ott ugyanolyan roncsoló hatással vannak, mintha valaki cigarettázna" - mondta el Lidia Morawska, a Queenslandi Egyetem professzora.

Összesen 62 nyomtatót vizsgáltak, ezek közül 17 bocsátott ki jelentős mennyiségű részecskét. Több informatikai eszközzel is elvégezték a kísérleteket, de úgy találták, hogy csak a printerek jelentenek kockázatot.

Egy amerikai szaklap azt követeli, hogy az illetékes szervek minél előbb komoly szabályozást vezessenek be, addig is azt tanácsolják a felhasználóknak, hogy azok csak jól szellőző helyen nyomtassanak.

Ha el is készül a szabályozás, marad egy rakás kütyü, ami halált okozhat. A legkézenfekvőbb például maga a mobiltelefon, amiről biztosan senki sem meri állítani, hogy nem okoz agyrákot vagy szemrákot több évtizedes használat után. Számos kutatás szólt ugyan már arról, hogy a mobilok teljesen veszélytelenek az emberre nézve, de akkor mit szóljunk ahhoz a svéd kísérlethez, ami bebizonyította [2]: aki hat éven át napi egy órát mobilozik, azoknál 240 százalékkal magasabb az agytumor kockázata, mint új-guineai embertársaiknál?
Beszéljen vagy vezessen

De a mobil nemcsak ezért képes ölni, az Utahi Egyetem pszichológusai például kimutatták [3], hogy vezetés közben beszélgetni majdnem olyan kockázatos, mintha ivás után vezetnénk. A kutatások szerint nincs különbség aközött, hogy kihangosítóval, vagy anélkül telefonálunk, beszélgetés közben úgy viselkedünk, mintha a vérünk alkoholtartalma elérné a 0,08 ezreléket. Ez Magyarországon az ittasság határa, úgy tudjuk elérni ezt az állapotot, ha letolunk egy üveg sört, és várunk két órát.
A cikk szövege itt folytatódikh i r d e t é s

A kísérlet szerint mobilozás közben az ember lassabban vezet, lassabban reagál, a balesetveszély megnő, de a kockázatokat magunk is kipróbálhatjuk. Beszélgessünk vezetés közben öt percet (persze csak kihangosítóval), aztán utólag próbáljuk meg felidézni, hogy merre jártunk, mi történt a csevegés alatt. A legtöbb ember nem emlékszik majd szinte semmire.

A másik kockázatot a vezetés közbeni sms-ezés jelenti, sokan okoztak pötyögve balesetet, sőt, halált, nem egy ember ül börtönben [6] amiatt, mert ötvenes tempó mellett küzdött a T9-cel.

De nemcsak a mobilok pusztíthatják a sejtjeinket. Bár még egyetlen kíséreltnek sem sikerült bebizonyítania, cáfolni sem sikerült megnyugtatóan, hogy a wifi-hálózatok nem terhelik meg a szervezetet. A brit szakértő, Dr. Lawrie Challis mindenesetre arra kéri [7] a szülőket, hogy ha egy mód van rá, ne tegyék ki a vezetéknélküli hullámok sugarainak gyerekeiket, nehogy utólag derüljön ki, hogy emiatt második, majd harmadik fej nő az emberre.

Veszélyben a világ

A laptopok más módon is képesek veszélyeztetni az emberiséget. A kihalás szélére sodródhat a nyugati társadalom (és Negroponténak hála [8] most már egész Afrika is) a túlzottan melegedő laptopok miatt. A tudósok kimutatták [9], hogy ha a férfiak az ölükben tartják a hordozható számítógépüket, és azok szokás szerint felmelegednek, súlyosan károsodhatnak a spermák. Nem véletlenül vannak testen kívül a herék, mutattak rá tudósok arra, hogy a hímivarsejtek szeretik a hideget, ellenben nem szeretik a meleget.

A forróságot lehet még fokozni a Sony akkumulátoraival [10]. A cég ugyan már visszahívta termékeit, és azokat biztonságosra cserélte, ráadásul eddig senki sem sérült meg komolyabban, lehet, hogy használnak még néhányat a gyulladós akkumulátorokból. Ha nem vigyáznak, bármikor hamuvá éghetnek ezek a felhasználók, és a probléma nemcsak a Sony laptopjait érinti, mert a telepek belekerültek például az Apple, meg egy rakás gyártó gépeibe.

De máshogy is ölhet a számítógép. Egy kínai fiú például levette [11] a ház oldalburkolatát, hogy a melegben jobban szellőzzön a processzor, meg a többi. Aztán véletlenül hozzáért a lába valamelyik részegységhez, mire a konfiguráció halálra rázta a húsz éves sanghajit.

Ölni még nem ölt, de képernyőket, csillárokat, arcokat zúzott már be [12] a Nintendo Wii távirányítója. A problémát az okozta, hogy a játékosok túlságosan beleélték magukat a hadonászásba, és gyakran olyan erős mozdulatokat végeztek, hogy a kontroller kicsúszott a kezükből, a rögzítőszalag meg elszakadt. A Nintendo rövid gondolkozás után kicserélte a biztonsági kötelet, de aki az elsők között vásárolt, és nem szerezte be az új szalagot, az közvetlen életveszélyben van, folyamatosan.

De nem lehetnek nyugodtak azok az iPod-tulajdonosok sem, akiknek pacemakerük van. Egy 77 alany bevonásával végzett kísérletből kiderült [13], hogy a mellkastól néhány centire működő lejátszó az alanyok felénél interferenciát okozott. Többnyire csak kisebb zavar támadt a szívritmus-szabályozóban, de egy alkalommal működni is elfelejtett. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a pacemakeres betegeket nemcsak az iPod zavarhatja, bármilyen elektronikus kütyüt kockázatos a mellkasukon tartaniuk.

Magyarósi Csaba

Forrás:Index

 Formátumok


A dokumentum megtekinthető az alábbi formátumokban is:
- Microsoft Word Document formátum: http://tisztafriss.hu/d326-Hallt-okoz-a-lzernyomtat-.doc

PartnerekUgrás az oldal tetejéreUgrás az oldal tetejére  |  WWW.TISZTAFRISS.HU címlap   |  Honlap térkép

Magazin  |  Neways  |  Veszélyes alkotórészek   |  Termékek  |  Üzleti lehetőség
Áruház  |  Extrák  |  Sajtószoba  |  Kapcsolat  |  Álláslehetőség  |  Hírlevél

Adatvédelmi nyilatkozat  |  A TISZTAFRISS.HU honlap látogatása a feltételek elfogadását jelenti
Copyright © 2007-2024 WWW.MAXELINE.HU Kft.