StarLife webáruház, RAKTÁRRÓL gyors, online termék rendelésTestápolásHajápolásKozmetikai termékekSzájápolásTáplálék-kiegészítőTermékkatalógus
OrGano Gold - Black Coffee - fekete kávéOrGano Gold - Gourmet Cafe Mocha - desszert kávéOrGano Gold - Gourmet Cafe Supreme - a férfias kávé ginzeng tartalommalOrGano Gold - Gourmet Hot Chocolate - forró csokiOrGano Gold - Gourmet Latte - tejeskávéOrGano Gold - Organic Green Tea - zöld teaOrGano Gold csatlakozásOrGano Gold termékek rendelése
A Neways rövid történeteGolden Gate CapitalHogyan működik? (Neways marketing terv)Neways: további információkNeways 4 pillérEgészséges otthonEgészséges környezetEgészséges lelkiismeretEgészséges pénzügyek
HírekNeways hírekCikkek, leírásokVeszélyes alkotóelemek - hírekVideók, hanganyagokKönyvajánlóTAOA Titok - The SecretTudásbázisHírlevélEnglish content - Angol tartalom
EnergiaitalVitaminok, ásványi anyagok – Táplálék kiegészítőkTermékcsaládok - Károsanyagmentes termékekBiztonságos összetevők listája :: Termékcsalád: Fitt & Vital - Sporolóknak :: Termékcsalád: Súlykontroll - Testsúly csökkenés, fogyás :: Termékcsalád: Alakformálás - Karcsú test, feszes bőr :: Termékcsalád: Bőrápolás - Tisztítás, regenerálás, hidratálás :: Termékcsalád: Testápolás - Tisztálkodó szerek, készítmények :: Termékcsalád: Keratonics - Szalonminőségű hajápoló család :: Termékcsalád: Hydracial - Bőrfiatalító készlet :: Termékcsalád: True Touch - dekorkozmetika:: Termékcsomagok, testápoló csomagok listája :: Termékek típusonkéntKiemelt, ajánlott termékek
Szabaduljon meg adósságaitólInterjú Paul Zane PILZER amerikai gazdaságkutatóvalPénzkereseti lehetőségKapcsolatfelvétel
BemutatkozásKapcsolatfelvétel, telefonA TiFi portál rendszerről
Közösségi oldalakMagyar névnapok listájaNeways termék archívumTudásbázis, fogalomtárIdézetek, mondásokA honlaprólVeszélyes alkotórészekHonlap térkép, tartalmi áttekintés, sitemapAdatvédelmi nyilatkozat, látogatási feltételekImpresszumSzerkesztés alattAjánlott szolgáltatások, partnerek ajánlataiGyerekeknek2012 maja naptár2012 napkitörés, 2012 nap kitörés2012 Nostredamus, 2012 Nosztradamusz2012 szupernova, 2012 supernova2012 világvége, világ vége, 2o12 világvégeApokalipszis, világvége
Orvos válaszolBelépés a fórumra
alkalmi munkaállás kínálinternetes munkainternetes otthoni munkainternetes pénzkereseti lehetőségmunka otthonotthoni munkapénzkereseti lehetőségtávmunka
  Hírlevél  |  Fórum  |  Honlap térkép  |  Kapcsolat  
 
 // www.TISZTAFRISS.hu / Magazin / Cikkek, leírások / Cikkek, leírások archívum / Miért kerülünk nyáron könnyebben spicces állapotba?






Miért kerülünk nyáron könnyebben spicces állapotba?

2006. október 18.

Közismert, hogy a nyári melegben könnyebben a fejünkbe szállhat az alkohol, mintha hűvösebb időben fogyasztjuk ugyanazt a mennyiséget. A Brown Egyetem kutatói "részeg" muslicák vizsgálata során nemrég magyarázatot találtak a jelenség lehetséges okára.

Az emberekhez hasonlóan a muslicák szervezetére is mérgező hatással van, ha túl sok alkoholt – ez az ő esetükben a rothadó gyümölcsökből származó etanol – fogyasztanak. Az alkohol eljut a sejtek membránjáig és folyékonyabbá teszi őket, ahhoz hasonlóan, amikor például müzlit aprítunk a tejbe, és állni hagyjuk egy rövid ideig. Az idegsejtek esetében is végbemegy ez a folyamat, aminek a végeredményeként egyre spiccesebbnek kezdjük érezni magunkat egy bizonyos alkoholmennyiség elfogyasztását követően.

A sejtmembránok fluiditása a hőmérséklettől is függ: a hőmérséklet csökkenésével a membránok fokozatosan szilárdabbá válnak. Annak érdekében, hogy a sejthártya ne váljon túlságosan rugalmatlanná, a sejtek elkezdik fokozni zsírsavtermelésüket, mivel a zsírsavak képesek fellazítani a membránok szerkezetét, rugalmasabbá téve őket ezáltal. Ismert, hogy zsírsavtermelést olyan fehérjék szabályozzák, amelyek az etanol lebontásában is részt vesznek: ez adta az ötletet a Brown Egyetem evolúciógenetikával foglalkozó kutatói számára, hogy alaposabban megvizsgálják az említett szabályozó fehérjék aktivitása és a hőmérséklet közötti összefüggést.

Kristi Montooth és munkatársainak alapfeltevése szerint a szabályozó fehérjék alacsonyabb hőmérséklet esetén sokkal aktívabbak, ezért a muslicák hűvös idő esetén hamarabb lebontják a szervezetükbe került alkoholt. A kutatócsoport a muslicák eltérő földrajzi régióból származó csoportjain tesztelte a hipotézist: az egyik csoport a trópusi éghajlatú Észak-Ausztráliából, a másik csoport pedig a mérsékelt éghajlatú Tasmánia szigetéről származott. A melegebb éghajlatról származó állatokat huszonhat, a hűvösebb környezethez szokott muslicákat pedig tizenöt fokos átlaghőmérsékleten nevelték.

A tasmániai muslicákat ezt követően a huszonhat fokos környezetbe helyezték át, és azt tapasztalták, hogy alkoholtoleranciájuk 13,2%-ról 8,8%-ra csökkent (az alkoholtolerancia azt a százélékban kifejezett etanolmennyiséget jelenti egy oldatban, amennyi ahhoz szükséges, hogy az állatok felét 48 órán belül elpusztítsa). Amikor viszont az észak-ausztráliai legyeket helyezték át a hidegebb, tizenöt fokos klímába, akkor alkoholtoleranciájuk 12,3%-ról 15,2%-ra emelkedett – olvasható a Science magazin tudományos hírportálján.

Az észak-ausztráliai legyekkel folytaott további vizsgálatok során kiderült, hogy az alacsonyabb hőmérséklet hatására megduplázódott a zsírsavszintézisben résztvevő gének aktivitása. A kutatók meglepetésére az egyik ilyen gén épp egy olyan enzim előállításáért felelős, amely a zsírsavszintézis és az etanol lebontásának szabályzásában is részt vesz, egy másik pedig szintén egy olyan enzimet állít elő, amelyik segíti a membránokba került etanol lebontását. „Az eredményekből egyértelműen kiderül, hogy azok az anyagcsereútvonalak, amelyek a hűvösebb éghajlatról származó muslicák esetében segítenek megnövelni a membránok rugalmasságát, azok az alkohollal szembeni nagyobb tűrőképesség kialakításában is kulcsszerepet játszanak” – mondta Montooth.

Az eredmények egyelőre csak muslicákra vonatkoznak, azonban jó eséllyel emberek esetében is magyarázatot adhatnak rá, hogy miért száll könnyebben a fejünkbe néhány korsó sör vagy egy-két pohár bor, ha nyáron, napsütésben fogyasztjuk, mintha ugyanez a mennyiség például egy hűvös szobában kerül elfogyasztásra.

Forrás: origo




Formátumok


A dokumentum megtekinthető az alábbi formátumokban is:
- Microsoft Word Document formátum: http://tisztafriss.hu/d315-Miert-kerulunk-nyaron-konnyebben-spicces-allapotba-.doc

Partnerek







Ugrás az oldal tetejéreUgrás az oldal tetejére  |  WWW.TISZTAFRISS.HU címlap   |  Honlap térkép

Magazin  |  Neways  |  Veszélyes alkotórészek   |  Termékek  |  Üzleti lehetőség
Áruház  |  Extrák  |  Sajtószoba  |  Kapcsolat  |  Álláslehetőség  |  Hírlevél

Adatvédelmi nyilatkozat  |  A TISZTAFRISS.HU honlap látogatása a feltételek elfogadását jelenti
Copyright © 2007-2017 WWW.MAXELINE.HU Kft.