2007. január 17. 12:33
„Táplálékod legyen a gyógyszered, és gyógyszered a táplálékod” - fogalmazott Hippokratész, az orvostudomány atyja. Mióta felfedeztük a szuper ételek rendkívül hatékony egészségmegőrző alkotóelemeit, Hippokratész szavainak bölcsessége nagyobb jelentőséggel bírnak, mint valaha.
A Newsmax.com összegyűjtötte a 15 legfontosabb alapanyagot, amelyek nem hiányozhatnak a konyhánkból; az összeállításból az is kiderül, hogy miért érdemes fogyasztani ezeket a gyümölcsöket, étkeket.
Alma: a narancsnál jóval több C-vitamint, és nagy adag antioxidánst tartalmaz. Számtalan változatban a fanyartól az édesig, mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő almát.
Paradicsom: a szem egészségéhez szükséges luteinnel teli, valamint antioxidáns hatású likopent is tartalmaz; a paradicsom csökkentheti a rák kialakulásának veszélyét.
Fokhagyma: természetes antibakteriális hatású, bár a legújabb kutatások szerint a szívet nem védi, vérnyomásra jó, valamint a gyomorrákot is megelőzheti.
Lenmag: csökkenti a női klimax tüneteit, akárcsak a mellrák kialakulásának kockázatát. Az egészséges csontokhoz nélkülözhetetlen.
Sárgarépa: béta karotin tartalmát a szervezetünk A-vitaminná alakítja. Azonkívül, hogy javítja a látást, segíthet a rák távoltartásában.
Karfiol: enyhíti a reumatikus izületi gyulladást, és csökkenti a daganatok kialakulásának esélyét.
Vöröshagyma: vérnyomáscsökkentő, flavonoid-tartalma révén segít megelőzni a rákot.
Zöld tea: gazdag a rák és a stroke kialakulásának veszélyét csökkentő antioxidánsokban
Szilva: magas C-vitamin tartalmú, segíti a vas felszívódását, így jó szer a vérszegénységre.
Vörös áfonya: vitaminokkal és antioxidánsokkal teli. Hajdan a húgyvezeték gyógyszerének tekintették, ma már bizonyított antibiotikus hatása.
Jamszgyökér (dioscorea): kiváló forrása a szívegészség megőrzésében fontos szerepet játszó B6-vitaminnak, csak úgy mint a káliumnak, mely a vérnyomás mérséklésében segít. Hasznos lehet a klimax tüneteinek kezelésében is.
Zeller: C-vitaminban gazdag, valamint tartalmaz úgynevezett ftalidokat (illóolaj) is, melyek a vérnyomást szabályozzák azáltal, hogy ellazítják az ütőerek izmait, tágulást eredményezve. A ftalidok csökkentik a stressz hormonokat is.
Olíva: magas antioxidáns tartalmú, kiváló E-vitamin forrás. Tartalmaz vasat, rezet és étkezési rostot, egyszeresen telítetlen zsírsavai miatt a szív egészségének megőrzésében is segít.
Szamóca: C-vitamint, folsavat, B5-vitamint, fenolt (antiszeptikum), és más fontos tápanyagokat is tartalmaz. Szívbetegségek, daganatok ellen véd. Gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt izületi gyulladásra és krónikus fájdalmakra hozhat enyhülést.
Méz: természetes ízesítő, nem csak a baktériumok ellen veszi fel a harcot, hanem a gombák és a vírusokkal szemben is.
Lutein: a lutein és a zeaxanthin természetes, zsírban oldódó pigmentek, kizárólag növényekben képződnek. A természetben sárga, és narancsvörös színárnyalatokban tűnnek fel, a lutein kölcsönzi például a leveleknek ősszel az aranysárga színt. A napfénynek kitett emberi szövetekben fényvédő hatást fejtenek ki. A szem minden területén előfordulnak, de az egyedüli karotinoidok, melyeket a lencsében és a retinában kimutattak.
Likopén: olyan antioxidáns, amely meggátolja a szöveteket károsító úgynevezett szabadgyökök képződését, de jóval hatásosabb a C-vitaminnál. Természetes pigment, amely a paradicsom szép piros színét adja.
Flavonoid: a regenerációban, a sejtek szabad gyökökkel szembeni védelmében van kitüntetett szerepe.
Folsav: A B-vitaminok közé tartozik, vízben oldódó, létfontosságú vitamin. Alapvető szerepet játszik a sejten belüli anyagcsere-folyamatokban, a vérképzésben, valamint más sejtek növekedésében, szaporodásában.
Forrás: hvg.hu
Formátumok
Partnerek