2007.07.27.
Már napi egy szénsavas üdítőital - akár diétás, akár nem - 50 százalékkal növelheti a szív- és a cukorbetegség kialakulását elősegítő metabolikus szindróma kockázatát - állítják a Bostoni Egyetem orvosi karának kutatói. Többéves, táplálkozási szokásokat vizsgáló felmérésük máris nagy port vert fel az Egyesült Államokban, bár az eredmények egyelőre erősen vitatottak.
Ramachandran Vasan és kollégái közel 3500 férfi és nő táplálkozási szokásait, köztük az üdítőital-fogyasztást vizsgálták 1987 és 1991, 1991 és 1995, valamint 1995 és 1998 között. A válaszadók átlagéletkora 53 év volt, és a vizsgálat kezdetekor egyikük sem szenvedett metabolikus szindrómában. (A metabolikus szindróma diagnózisához az alábbi öt kritérium közül legalább három jelenléte szükséges: nagy derékbőség, magas vérnyomás, magas éhgyomri vércukor- és trigliceridszint, illetve alacsony HDL-koleszterinszint.)
Az első négyéves periódusban azoknál, akik naponta egy vagy több üdítőt ittak, 48 százalékkal nagyobb gyakorisággal fordult elő a metabolikus szindróma, mint azoknál, akik nem vagy csak hébe-hóba fogyasztottak üdítőitalt. A vizsgálat előrehaladtával a napi legalább egy szénsavas üdítő fogyasztása a metabolikus szindróma kockázatának 44 százalékkal magasabb értékével járt együtt. A kutatók azt is megvizsgálták, milyen hatással van az üdítőfogyasztás a metabolikus szindróma egyes kritériumaira. A vérnyomásérték kivételével mind a négy másik tényező 20-30 százalékkal nagyobb eséllyel fordult elő a legalább napi egy üdítőt fogyasztóknál. Az üdítőfogyasztás és a metabolikus kockázati tényezők közti összefüggés akkor is kimutatható volt, ha az adatok elemzésekor figyelembe vették, hogy a résztvevők étrendje mennyi zsírt, rostot és kalóriát tartalmazott, dohányoztak-e és végeztek-e rendszeres testmozgást.
Az már régóta ismert, hogy a cukortartalmú italok növelik a metabolikus szindróma kockázatát, illetve hogy a cukros üdítők növekvő népszerűsége összefügg az elhízás és a cukorbetegség aggasztó terjedésével a gyermekek és tizenévesek körében, valamint a magas vérnyomás gyakoriságának növekedésével a felnőttekben. Ám a bostoni kutatócsoport az első, amely azt állítja, hogy a cukormentes üdítőitalok semmivel sem kevésbé veszélyesek, mint cukorral édesített társaik.
Vasan szerint nem zárható ki, hogy az üdítőfogyasztás nem önmagában felelős a hatásért, csupán figyelmeztető jel, mivel gyakran együtt jár a metabolikus szindrómát elősegítő életmóddal. A felmérés azt mutatta, hogy azok, akik rendszeresen isznak szénsavas üdítőt, általában több kalóriát is fogyasztanak, gyakrabban esznek egészségtelen, magas zsírtartalmú ételeket (például sült krumplit és chipset), továbbá gyakrabban dohányoznak és kevesebbet mozognak, mint az üdítőket kerülő társaik. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy az édes italok fogyasztása - a cukormenteseké is - arra ösztönzi az embert, hogy több édességet fogyasszon, ami a testsúly és a derékbőség növekedéséhez vezet. Egy nagy adag szénsavas üdítő elfogyasztása egy-egy étkezéskor növelheti az étvágyat is, így a következő étkezéskor többet eszünk. Felmerült az üdítőkben színezékként használt karamell szerepe is, ám mindez egyelőre csak teória.
Az élelmiszeripar képviselői, mint az várható volt, vitatják az eredményeket. Roger Clemens, az amerikai Élelmiszertechnológiai Intézet szóvivője és a Dél-Kaliforniai Egyetem gyógyszerészeti karának molekuláris toxikológusa szerint a cikk konklúziója túlságosan leegyszerűsítő, és figyelmen kívül hagyja, hogy a metabolikus szindróma kifejlődésének hátterében számtalan tényező állhat. Clemens úgy véli, nagyon elhamarkodott volna máris óva inteni az embereket a diétás üdítőktől, amelyek mértékkel fogyasztva hozzátartozhatnak az egészséges életmódhoz. Paul Lachance, az Élelmiszertechnológiai Intézet táplálkozási szakértője szerint kérdéses, hogy mi az üdítőfogyasztás és a metabolikus szindróma megnövekedett kockázata közti összefüggés valódi gyökere. Elképzelhető, hogy nem maga az üdítőfogyasztás növeli a kockázatot, hanem az, ha valaki az üdítőket részesíti előnyben az egészségesebb italokkal - például a gyümölcslével, a tejjel vagy a borral - szemben.
A hírre azonnal reagált az Amerikai Italgyártók Szövetsége is. A washingtoni székhelyű szervezet számos céget képvisel, amelyek alkoholmentes italokat gyártanak és forgalmaznak az Egyesült Államokban. A tiltakozó közlemény szerint “a metabolikus szindróma és a szívbetegség komplex problémák, amelyeket nem lehet egyetlen okra visszavezetni vagy egyetlen módon gyógyítani. Az üdítőitalok mértékkel fogyasztva az egészséges, kiegyensúlyozott életmód részei lehetnek." Susan K. Nelly, a szervezet szóvivője rámutatott, hogy a kutatók által kimutatott összefüggés nem jelent oksági kapcsolatot. Különösen vitathatónak tartja a diétás üdítők “gyanúba keverését", hiszen ezek az italok gyakran nulla kalóriát tartalmaznak, 99 százalékuk pedig víz.
Az ok-okozati kapcsolat hiányára hívta fel a figyelmet a cikket megjelentető lap kiadója, az amerikai szívgyógyászokat tömörítő American Heart Association (AHA) is, amely szerint újabb vizsgálatokra van szükség, mielőtt hivatalos szakmai állásfoglalás születne. Addig is az AHA úgy véli, hogy a diétás üdítő, akárcsak a víz és a sovány tej, jó választás a kalóriadús italok helyett.
A kutatócsoport a Circulation (Keringés) című kardiológiai szaklapban közölte eredményeit.
Forrás: Origo
Igyon a cukrozott üdítők helyett egészséges wellness italokat!
Formátumok
Partnerek